2009. szeptember 22., kedd

Szeressétek Ódor Emíliát! - A szabadkígyósi kastély parkja



1969-ben itt forgatták a Szeressétek Ódor Emíliát! című filmet, ami nagy-nagy-nagy sikerrel ment hetvenhétszer a Magyar Televízióban. A kastélyt Wenckheim Krisztina építtette, férjével (aki unokatestvére volt), Wenckheim Frigyessel, Ybl Miklós tervei alapján. Ybl elengedte fantáziáját, neobarokk-eklektikus álomkastélyt rajzolt a park közepébe.
A kastélyparkban már az építkezés idején is voltak bőven öreg fák, ezeket aztán egzotikus csemetékkel ültették körül, a főhomlokzat előtt létrehoztak egy angolkertet, amit francia kertnek hívnak - és oldalvást, nem messze a főbejárattól egy mesterséges tavat építettek, kis szigettel, amire "a szerelmesek hídja" vezet. A sziget közepén még ott a talapzat, amelyen valamikor Ámor leselkedett kőnyilaival a szerelmesekre. A park egyébként a Körös-Maros Nemzeti Park része, a kastélyban a Harruckern középiskola és kollégiuma működik.
Ókígyós (Kégyós) egyébként 1512-ig Zaránd megyéhez tartozott, az akkori birtokos Ajtósy család (Dürer néven ismerősebb!) csatoltatta Békés vármegyéhez. A török időkben elnéptelenedett helységet1720-ban kapta több más birtokkal együtt, jutalmul a császártól Harruckern János György élelmezési főhadbiztos. Az "új földesurat" 1722-23-ban az Országgyűlés honosította, ettől kezdve echte magyar báróként viselkedett.
A család fiági kihalása után a Wenckheim-rokonság szerezte meg a kígyósi pusztát és a hozzá tartozó földeket.
A mesekastély körül évszázadnál öregebb platánok, tölgyek, mocsárciprusok, hársak, páfrányfenyők állnak. Szép a francia kert közepén álló mészkő szökőkút - és ha az ember előre bejelentkezett, a múzeumba is benézhet, ami szintén egyedi élményt kínál. A kastély- iskolát még ma is hatalmas cserépkályhákkal fűtik. Itt nincs gázszámla, vannak viszont hajnalban kelő fűtők, akik vödörben cipelik a szenet. Imponáló a belmagasság: a tanári szobában három panellakás férne el egymás fölött.
A Békéscsabától 11, Gyulától 15 km-re fekvő gyönyörű kastélypark megérdemli, hogy aki erre a vidékre vetődik, tegyen egy kis vargabetűt, hogy megcsodálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése